Kalite Kontrolde Mastarların Yeri Ve Önemi 

4002 ACILI BLOK MASTAR

Kalite Kontrolde Mastarların Yeri Ve Önemi 

Mastarlar, konumu ölçmek, işaretlemek, ayarlamak ve doğrulamak için kullanılır. Mastar, yalnızca test edilen nesnenin istenen şekle sahip olup olmadığını veya gerekli boyutlardan sapıp sapmadığını belirlemek için kullanılır. Test evet/hayır, geçti/kaldı, iyi/kötü olarak tamamlanır. Ölçüm işlemi çok hızlı ve kolaydır ancak sayısal bir okuma (test değeri) sağlamadığından ölçümden ziyade kontrol amaçlı kullanılmaktadır.

Mastarla ölçüm yapmak açıkça daha iyi bir yöntem olsa da bu yöntem üretilen tüm öğelerdeki çoğu boyutu kontrol etmek için kullanışlı değildir. Ayrıca, gerekenden daha fazla doğruluk elde etmek görevi ekonomik olmaktan çıkarır. Mastar kullanmak da bunu engeller.

Mastar Kullanılması İçin Ürünün Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

Ürünün kabul edilebilir olması yeterlidir. Test işlemi, ölçüm cihazlarından daha kısa sürer. Bu, üretim hattındaki inceleme süresini en aza indirir. Gösterge, çeşitli boyutları kontrol etmek için seri üretim için mükemmel bir kontrol aracıdır. Gelişmiş nitelikler gerektirmez: Mastarlar, yeterli niteliklere sahip kişiler tarafından sorunsuz bir şekilde kullanılabilir. Hem doğrusal hem de geometrik özellikleri doğrulayın: İyi tasarlanmış bir gösterge hem doğrusal hem de geometrik özellikleri aynı anda doğrulamak için kullanılabilir.

Mastarlar ekonomiktir ve test maliyetini düşürür. Göstergeler tipik olarak kritik boyutları oluşturan boyutları ve şekilleri temsil eder. Blok mastarları, limit mastarları ve profil mastarları olarak kategorize edilirler. Kullanmadan önce tüy bırakmayan ipek bir bezle temizleyin. Kıl bir fırça ile tozu silin. Kullanıldıktan sonra asit içermeyen koruyucu ile yağlanmalıdır. Boyutunda birleştirilen gösterge sayısı toplam hatayı etkiler, dolayısıyla mümkün olduğu kadar az sayıda göstergeden oluşmalıdır. Temas yüzeyinde 8 saatten fazla kalmamalıdır. Bunun nedeni, uzun bir bekleme süresinin çelik gövdenin soğuk kaynağına neden olabilmesidir.

Mastar Hakkında Bilinmesi Gereken Detaylar Nelerdir?

Direk ölçü ve profil kontrolü mastarlar ile sağlanmakla birlikte bu işlem dolaylı olarak da yapılabilmektedir. Mastar, sabit profilli, sabit boyutlu bir doğrulama ekipmanıdır. Bu özellikleri, kritik eylemlerin kontrol edilmesi ve izlenmesi için sıklıkla tercih edilmesini sağlar. Bunlar sıfır boyut ve profil kontrolü gerektiren parçalarda başarıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle seri üretim için temel ölçüm ve kontrol cihazlarıdır. Normal bir aletle ölçülemeyen veya zaman kaybı olan profiller ve ölçümler yapmak için kullanışlıdır. Kalınlık kontrolü, incelenen parçanın şekli, boyutu, toleransları ve malzemeleri hakkında bilgi gerektirir. Bu özelliklerin bilinmesi, gösterge tasarımında ve bulunabilirliğinde önemli bir rol oynar.

Mastarlar günümüzde, iş parçasının tipine bağlı olarak dökme demir veya çelikten yapılır. Göstergenin şekil değişikliği ve doğruluğu, ısıl işlem ve taşlama ile garanti edilir. Endüstride kullanılan parçalara göre üç kısma ayrılabilir. Mekanik parçaların ölçülmesi ve kontrol edilmesi sürecinde ölçme ve kontrol cihazları ile birlikte kullanılan yardımcı aletlere mastar denir. Ölçme ve kontrol süreçlerinde kısmen doğrudan kısmen de dolaylı olarak kullanılırlar. Hassas gösterge kurulum sürecinde kullanılan bu göstergelerin birincil amacı, ölçülen ürünün veya göstergenin boyutunu belirlemek için referans olarak hizmet etmektir.

Mastar Sistemlerinin Özellikleri Nelerdir?

Mastar millerin ve deliklerin konik çapını ve konikliğini boyutlara ve toleranslara göre kontrol etmek için kullanılır. Mastarlar (saç cetveli, cetvel, keskin kenar, düz kenar), yüzeylerin düzlüğünü kontrol etmek için bir araçtır. Modern zamanlarda, büyük ekonomik faydalarından dolayı özellikle seri üretim ünitelerinde çokça kullanılmaktadırlar.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir